• Large assortment in stock
  • Quality products
  • Competitive prices
  • Fast delivery
  • Personal advice
  • More than 35 years of experience
  • Private label possible
Bootstrap - Prebuilt Layout

Veelgestelde vragen over kabelbinders

Klik op de vraag, om het antwoord te bekijken:

Tie wraps zijn plastic riempjes voor het bundelen van objecten. Vaak worden tie wraps gebruikt voor het bundelen van kabels en buizen. Tie wraps zijn bedoeld voor eenmalig gebruik en kunnen, na bevestiging, niet meer losgemaakt worden.

Kabelbinders zijn ontzettend eenvoudig in gebruik. Je gebruikt ze door de kabelbinder rond datgene wat je wil bundelen te plaatsen. Haal vervolgens het uiteinde van de kabelbinder door de sluiting, en trek de kabelbinder strak aan. Knip tot slot de kabelbinder af, net boven de sluiting.

Kabelbinders worden gebruikt in situaties waar verschillende objecten, meestal kabels, los hangen en daardoor een gevaarlijke of onhandige situatie creëren. Door de kabels te bundelen, ogen ze netter en kan brandgevaar voorkomen worden.

Standaard worden kabelbinders gemaakt van de kunststof Polyamide 6.6. Voor verschillende toepassingen zijn kabelbinders ook verkrijgbaar in Polyamide 4.6, Polyamide 12, Polypropyleen en Roestvast Staal.

Waaraan een kabelbinder moet voldoen, verschilt per toepassing. Sommige kabelbinders moeten goed tegen UV-straling kunnen omdat ze buiten gebruikt worden, andere moeten tegen straling kunnen of weerstand kunnen bieden tegen chemicaliën.

Een reguliere (dus niet herbruikbare/hersluitbare) kabelbinder maak je los door de kabelbinder door te knippen, met een schaar of een tang. Een herbruikbare/hersluitbare kabelbinder maak je los door het hendeltje op de sluiting van de kabelbinder te gebruiken.

Een kabelbinder voor eenmalig gebruik maak je los door de kabelbinder zelf door te knippen, met een schaar of tang. Het is ook mogelijk om de kabelbinder door te snijden. Let bij zowel het snijden als knippen op dat je je handen, en datgene dat door de kabelbinder gebundeld werd, niet beschadigt.

Er is niet één beste kabelbinder - welke kabelbinder het beste is, hangt namelijk af van de toepassing: waarvoor wordt de kabelbinder gebruikt? Voor verschillende toepassingen zijn er verschillende kabelbinders, waardoor er voor uw toepassing vrijwel altijd een geschikte kabelbinder verkrijgbaar is.

Kabelbinders werken volgens een eenvoudig principe: een kabelbinder heeft ribbels, waar een weerhaakje (ook de tong genaamd) in blijft hangen. Wanneer het uiteinde van de kabelbinder door de sluiting wordt gehaald, dan verankert de tong zich in de ribbels. Wanneer een ribbel is gepasseerd, kan de strip niet meer terug - de lus kan dan alleen nog strakker worden getrokken.

Een kabelbinder (ook als bundelband, kabelbundel, tiewrap, tyrap en onder de merknaam Ty-Rap bekend) is een verbindingselement om objecten te bundelen / samen te houden, met name gebruikt voor elektrische kabels. Ze worden voor veel toepassingen gebruikt.

Tegen welk gewicht kabelbinders bestand zijn, ook wel de trekkracht genoemd, verschilt per kabelbindervariant en hangt ook af van de breedte van de kabelbinder. Reguliere kabelbinders hebben een minimale trekkracht van 8 kg, maar de trekkracht kan oplopen tot 160 kg bij sterkere varianten, zoals roestvast stalen kabelbinders.

Hoe sterk een kabelbinder is, hangt af van de trekkracht. De trekkracht wordt getest door een kabelbinder te 'sluiten', en vervolgens uit elkaar te trekken tot deze breekt - daarbij is de sluiting vaak het zwakke punt. De trekkracht verschilt per kabelbinder variant, waarbij roestvast stalen kabelbinders doorgaans het sterkste zijn met een trekkracht van 160 kg.

Niet alle kabelbinders zijn UV-bestendig. Zwarte kabelbinders zijn standaard UV-bestendige, en daarnaast bestaan er speciale UV-bestendige kabelbinders, voor gebruik in omgevingen waar de kabelbinder aan UV-straling kan worden blootgesteld, zoals buiten.

Ja, alle zwarte kabelbinders zijn UV-bestendig. Door het roetgehalte in zwarte kabelbinders zijn ze geschikt voor gebruik in omgevingen met directe blootstelling aan UV-straling. Wanneer je kabelbinders UV-bestendig moeten zijn, gebruik dan zwarte kabelbinders.

Nee, het is niet mogelijk om kabelbinders te verlengen. Zodra een kabelbinder bevestigd is (het uiteinde is door het sluiting gevoerd), dan kan de kabelbinder alleen nog strakker worden gemaakt.

Kabelbinders sluit je aan door de kabelbinder in een lus om het te bundelen object te plaatsen, en vervolgens het uiteinde van de kabelbinder door de sluiting van de kabelbinder te voeren. Vervolgens kan je de kabelbinder verder sluiten, tot de lus de gewenste grootte heeft.

Kabelbinders worden voornamelijk gebruikt om kabels te bundelen, maar kunnen ook gebruikt worden om andere zaken te fixeren, zoals een spandoek aan een hek of om een plant te geleiden - de toepassingen zijn eindeloos!

Ja, kabelbinders kunnen worden bedrukt. Kabelbinders met een breedte van 4.8 mm tot 13 mm kunnen worden bedrukt, met een lengte van 200 mm tot 1000 mm. De opdruk kan worden uitgevoerd in wit, zwart, rood en blauw. Alle kleuren kabelbinders kunnen bedrukt worden.

Kabelbinders zijn in 1958 uitgevonden door Thomas & Betts, een onderdeel van de ABB Group. Maurus Logan, de uitvinder van de kabelbinder, zag dat medewerkers van Boeing kabels met nylon draden samen bonden. Dit zorgde vaak voor snijwonden aan de vingers van de medewerkers. Als oplossing bedacht hij de kabelbinder zoals we die nu kennen.

De kabelbinder zoals we die nu kennen is uitgevonden door Maurus C. Logan, een ingenieur van Thomas & Betts. Hij patenteerde de eerste, originele kabelbinder in 1958.

De langste kabelbinder die WKK aan biedt is 1030 mm lang en 13 mm breed. Daarmee kunnen objecten of meerdere kabels met een maximale diameter van 295 mm worden gebundeld.

Ja, kabelbinders kunnen smelten, maar wanneer ze smelten, hangt af van de maximale temperatuur waar de kabelbinder tegen bestand is. 'Standaard' kabelbinders zijn bestand tegen temperaturen tot 85 °C, maar hittebestendige kabelbinder zijn bestand tegen temperaturen tot +150 °C.

Een reguliere kabelbinder is bestand tegen temperaturen tot 85 °C. Ook bestaan er hittebestendige kabelbinders, die temperaturen aan kunnen tot 120 °C en extra hittebestendige kabelbinders die temperaturen tot 150 °C aan kunnen.

Hittebestendige kabelbinders bestaan uit gemodificeerd Polyamide 6.6 en zijn bestand tegen temperaturen tussen -40 °C en +120 °C (in plaats van +85 °C). Ze hebben de brandbeschermingsklasse UL 94 V2 en voldoen aan de normering UL en Lloyd’s. Extra hittebestendige kabelbinders zijn bestand tegen extreme temperaturen tot +150 °C.

Hittebestendige kabelbinders zijn geschikt voor omgevingen waar hoge temperaturen veel voorkomen, waar kabelbinders als verbindingselement worden gebruikt. De gebruikstoepassingen zijn divers – ze worden bijvoorbeeld gebruikt in auto’s, in de olieindustrie en de spoorindustrie.

Kabelbinders gemaakt van polypropyleen zijn chemisch bestendig en hebben de eigenschap dat ze blijven drijven op vloeistoffen. Ze zijn bestendig tegen temperaturen oplopend tot +85 °C. Tefzel® kabelbinders zijn bestand tegen chemicaliën en bovendien bestand tegen straling en exteme temperaturen (tot +150 °C).

Chemisch bestendige kabelbinders zijn zeer geschikt voor gebruik onder extreme omstandigheden en voor omgevingen waar chemicaliën gebruikt worden. De kabelbinder, gemaakt van polypropyleen, heeft een groene kleur en is in 5 verschillende lengtes beschikbaar.

Tefzel® tie wraps zijn gemaakt van het bekende materiaal Tefzel, en zijn daardoor bestand tegen chemicaliën, straling en extreme temperaturen, oplopend tot 150 graden Celsius. Tie wraps gemaakt van Tefzel hebben een blauwe kleur.

Detecteerbare kabelbinders worden voornamelijk gebruikt om verontreinigingen door gebroken kabelbinders met een detectieapparaat snel te ontdekken. Detecteerbare kabelbinders bestaan uit een materiaalmix van polyamide 6.6 en een zo groot mogelijke concentratie gelijkmatig verdeelde metaalpigmenten, waardoor zelfs de kleinste stukje detecteerbaar zijn.

Detecteerbare kabelbinders zijn zeer geschikt voor gebruik in de levensmiddelen-, farmaceutische, diervoeder en chemische industrie. Ze vallen op door hun blauwe kleur en maken eenvoudige visuele herkenning mogelijk. Detecteerbare kabelbinders zijn in 5 verschillende lengtes verkrijgbaar en zijn bestand tegen temperaturen oplopend tot +85 °C.

Naast kunststof kabelbinders, gemaakt van verschillende soorten kunststof, zijn er ook kabelbinders uit totaal andere materiaalsoort verkrijgbaar: roestvast staal. Roestvast (ook wel roestvrij genaamd) stalen kabelbinders hebben eigenschappen die deze soort geschikt maakt voor veel toepassingen.

Roestvast stalen kabelbinders worden voornamelijk voor extreme toepassingen gebruikt, waarbij kunststof kabelbinders niet aan de kwaliteitseisen voldoen. Door hun hoge trekkracht, de hoge hittebestendigheid en de uitmuntende corrosiebestendigheid kunnen roestvast stalen kabelbinders voor toepassingen binnen en buiten gebruikt worden.

Ongecoate roestvast stalen kabelbinders zijn ideale kabelbinders voor hoogwaardige toepassingen. Ze kunnen gebruikt worden voor toepassingen waar een trekkracht hoger dan 114 kg vereist is en zijn bestand tegen extreme temperaturen tot +538 °C. Gecoate roestvast stalen kabelbinders zijn tegen temperaturen tot +150 °C bestand.

Normale kabelbinders kunnen maar één keer gebruikt worden, omdat ze, wanneer ze los gemaakt worden, 'gebroken' moeten worden. Er bestaan echter ook hersluitbare/herbruikbare kabelbinders, die meerdere keren gebruikt kunnen worden.

Herbruikbare kabelbinders kunnen na gebruik weer losgemaakt (en gebruikt) worden. Om deze reden moeten ze na gebruik niet losgesneden worden. Ze zijn bestand tegen temperaturen tot +85 °C, verkrijgbaar in 8 lengtes en in de kleuren naturel, zwart (UV-bestendig), rood en blauw.

Wanneer de tong van de kabelbinder zich in de kabelbinder verankert, dan is de kabelbinder vergrendeld. Door het lipje op de kop van de kabelbinder in te drukken, dan is de kabelbinder weer te openen en los te maken.

Herbruikbare kabelbinders zijn geschikt voor toepassingen, waar datgene dat gebundeld moet worden vaak opnieuw moet worden geleid of gebundeld. Ze zijn bijvoorbeeld ideaal voor het bundelen van netwerk- en telefoniekabels.

Herbruikbare kabelbinders worden op een vergelijkbare manier gebruikt als ‚normale‘ kabelbinders – met één groot verschil: wanneer je een herbruikbare kabelbinder gebruikt hebt, snijd je het uiteinde niet af. Om een herbruikbare kabelbinder los te maken, gebruik je het hendeltje op de kop van de kabelbinder.

Kabelbinders met spreidanker zijn geschikt voor het bundelen en geleiden van kabels over een voorgeboord gat. Deze kabelbinders zijn bestand tegen temperaturen tot +85 °C, verkrijgbaar in zes verschillende lengtes en in de kleuren naturel en zwart (UV-bestendig).

Deze kabelbinders bevatten een beschrijfbaar label, waarmee de kabel eenvoudig gemarkeerd kann worden. Ze zijn bestand tegen temperaturen tot +85 °C en zijn verkrijgbaar in 7 verschillende lengtes en in de kleuren naturel en zwart (UV-bestendig).

Kabelbinders met markeerlabel zijn ideaal losse kabels, kabelbundels of andere zaken die met een kabelbinder gebundeld worden gelijktijdig moeten worden voorzien van een label of identificatie. Belangrijke, beknopte opschriften kunnen op het label geschreven worden.

Chassis kabelbinders (ook wel kabelbinders met ronde sluitkop genoemd) worden gebruikt voor het bundelen en geleiden van kabels die op een chassis gebruikt worden. Deze kabelbinders worden hoofdzakelijk in de automotive industrie gebruikt, zijn bestand tegen temperaturen tot +85 °C en verkrijgbaar in de kleuren naturel en zwart (UV-bestendig).

Met zelfklevende plakzadels voor kunststof kabelbinders kunnen kabels een buizen eenvoudig geleid en vastgezet worden. Een plakzadel kann bijvoorbeeld eenvoudig aan een wand bevestigd worden, waarna een kabelbinder door het plakzadel gevoerd kann worden. Verkrijgbaar in de kleuren naturel en zwart (UV-bestendig).

Met schroefzadels voor kunststof kabelbinders kunnen kabels en buizen eenvoudig geleid en bevestigd worden. Schroefzadels kunnen bijvoorbeeld eenvoudig met een schroef in een schroefgat gevestigd worden, waarna een kabelbinders door de schroefzadel gevoerd kann worden. Verkrijgbaar in de kleuren naturel en zwart (UV-bestendig).

Een kabelbindertang is ideaal voor het snel en eenvoudig bundelen van bijvoorbeeld kabels met tie wraps, op een ergonomische manier. Daarmee zijn kabelbindertangen ideaal voor gebruikers die dagelijks met kabelbinders werken.

De kabelbinder moet ten eerste om het te bundelen object gevoerd worden en strak worden getrokken. Stel vervolgens de gewenste spanning in op de kabelbindertang. Plaats de tang op de kop van de kabelbinder en haal de ‚trekker‘ van de tang over om de kabelbinder strak te trekken en af te knippen.

Kabelbinders zijn meestal gemaakt van polyamide 6.6, een hygroscopisch materiaal. Dit betekent dat tie wraps zowel vocht absorberen én afgeven. Bewaar tie wraps daarom in de aangeleverde verpakking, buiten direct zonlicht en uit de buurt van direct warmtebronnen. Ideaal is een temperatuur van 23 graden.

Kabelbinders zijn voornamelijk te koop bij bouwmarkten en hobbywinkels. Daarnaast zijn er een aantal specialisten online te vinden, waaronder WKK Nederland B.V. Neem voor meer informatie contact op met ons verkoopteam: sales@wkk.nl.